
Konsultacje dietetyczne mogą być bardzo ważnym drogowskazem dla utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także w leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Często terapia lecznicza daje o wiele lepsze efekty, gdy włączony w nią jest specjalista dietetyk.
Porady żywieniowe mogą być szczególnie istotne dla osób zmagającym się z utrzymaniem właściwej masy ciała, bądź z przebiegiem przewlekłych chorób lub po odbyciu zabiegów chirurgicznych. Dietetyk potrafi prawidłowo dobrać produkty spożywcze wg indywidualnych zaleceń, skomponować jadłospis specjalnie dla pacjenta, udzielić porad zarówno w zakresie wdrożenia diety, jak i przestrzegania zasad zdrowego żywienia. Realizacja wyznaczonych celów diety, regularne spotkania z specjalistą oraz monitorowanie stanu zdrowia dodają motywacji, wsparcia i co najważniejsza poprawiają komfort pacjenta.
Poradnictwo żywieniowe jest niezbędne w :
Porady dietetyka odgrywają istotną rolę w przebiegu:
- Nadwagi i otyłości
- chorób układu sercowo-naczyniowego
– cukrzyca
– miażdżyca
– nadciśnienie tętnicze
– hipercholesterolemia - chorób przewodu pokarmowego
– kamica żółciowa
– choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
– przewlekłe zapalenie trzustki
– rekonwalescencja po ostrym zapaleniu trzustki
– choroby wątroby - chorób nerek
- chorób autoimmunologicznych
Przygotowania do operacji i rekonwalescencji po zabiegach
- wycięcia pęcherzyka żółciowego
- trzustki
- żołądka
- jelita grubego
Dolegliwości bólowych kręgosłupa, stawów spowodowanych nadwagą lub otyłością
Nasze metody:
Analiza impedancji bioelektrycznej
Badanie to pozawala określić segmentowe rozmieszczenie wody, tkanki mięśniowej oraz w tkanki tłuszczowej w ciele. Dzięki temu, można łatwo i precyzyjnie stwierdzić z jakiego rodzaju zaburzeniem zmaga się pacjent a także poznać masę kości i stan nawodnienia organizmu.
U pacjentów otyłością, jest szczególnie istotne by określić w jakich partiach ciała koncentruje się tkanka tłuszczowa, a także obserwować jej postępujący ubytek. Badanie wykazuje wysoką precyzyjność, świetnie monitoruje zmiany składu ciała zachodzące podczas stosowania diety.